Gomi Designs е стартираща компания със седалище в Брайтън, Англия. Мисията й е да събира нерециклируеми пластмасови отпадъци, а след обработка да ги превръща в Bluetooth  колонки.

Целите на стартъпа са да се спре изгарянето на пластмасови отпадъци или изхвърлянето им на сметищата. Тази година компанията иска да използва поне един тон от този вид пластмасови отпадъци, пише Business Insider.

Всяка колонка е направена от около 100 найлонови торбички, които се разтапят във фурни и след това се смесват, за да се образува "тесто". След това тестото се поставя във форми за пресоване и така придобива формата на колонка. Последни се поставят електронните компоненти и Bluetooth колонката се сглобява.

Корпусът на високоговорителя е напълно рециклируем като материалът, от който е направен, може да бъде претопен безкраен брой пъти, без да губи качествата си, а след това да се превърне в нещо друго.

Що се отнася до електронните компоненти на колонката, те не са от рециклиран материал. Въпреки това, компанията иска да е сигурна, че всички повредени или счупени електронни компоненти се рециклират от други технологични компании и работи в посока на подобни партньорства.