Tesla едва смогва с поръчките на китайските потребители за Model Y. Моделът, който наскоро стана първият електромобил, който претендира за титлата на най-продаваната кола в света, е продал 94 469 бройки в Китай през първото тримесечие на 2023 г., според данни от JATO, лондонска компания фирма за пазарни проучвания, цитирана в доклад на Ройтерс.

Продажбите на Model Y се увеличиха с 26% на годишна база в Китай, което представлява 11% от общите продажби на електромобили през първото тримесечие, по данни, публикувани от Китайската асоциация за леки автомобили (CPAC).

Явно агресивната стратегия за намаляване на цените на Мъск, действа и той се конкурира с местните марки, включително BYD, производител на електромобили, който е най-големият в Китай.

Но след последователни спадове на цените от началото на 2023 г., Tesla започна да повишава цените в световен мащаб по-рано този месец, като най-големите скокове бяха в Китай.

Стандартният модел Y сега струва 37 127 долара според уебсайта на Tesla China, спрямо 36 564 долара през януари.

BYD все още бие Tesla по общи продажби в Китай

Въпреки че Model Y оглавява класациите за популярност за отделни модели, Tesla не е най-продаваната автомобилна компания в Китай през първото тримесечие.

Първото място е за BYD, който продаде 552 076 електромобила, отбелязвайки почти 93% увеличение на продажбите в сравнение с предходната година.

На второ място е FAW-Volkswagen с 368 800 продажби, а китайската държавна компания Chang"an Auto е на трето място с 302 900 продажби, според данни на CPAC, цитирани от China Daily.

Ценовата война на Tesla в Китай нанесе големи щети на богатството на един магнат от сектора: то спадна със 75%

Ценовата война на Tesla в Китай нанесе големи щети на богатството на един магнат от сектора: то спадна със 75%

Акциите на компанията му Xpeng претърпяха огромни колебания през тази година

Tesla е продала 137 429 коли от всички модели в Китай през първото тримесечие, което представлява 13% увеличение спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Мвждувременно Tesla ще дебютира с новия си Model 3 с обновен дизайн тази седмица. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е на посещение в Китай тази седмица и това предизвика слухове за пускането на FSD Beta в Китай и новия Model 3.

Слуховете идват след като Tesla наскоро пусна нови версии на своите автомобили в Китай, първо през Gigafactory Shanghai.

Според Bloomberg Tesla планира да покаже обновения си седан Model 3, като част от първото посещение на главния изпълнителен директор Илон Мъск във фабриката на автомобилния производител в Шанхай от години насам, според източници. Изданието твърди, че Tesla ще има прототипи на новия Model 3, който ще излезе от производствената линия в четвъртък.

В края на миналата започнаха да излизат новини, че Tesla ще покаже прототип на Model 3 през втората половина на 2023 г. Съобщава се, че проектът е с кодово име "Highland".

Подобен прототип на Model 3 с тежък камуфлаж беше забелязан да се тества през декември в Калифорния. Малко след това беше забелязан друг прототип, което предполага, че Tesla да е по-близо до пускането на автомобила.