Турция положи основите на първия си завод за производство на батерии за първия й автомобил. В него ще се разработват и други решения за съхранение на енергия.

Съоръжението ще се намира в пристанищният град, недалеч от Бурса - Гемлик. Там се намира най-голямото голямо пристанище и фабриката, в която се произвежда автомобилът Togg.

Заводът е съвместно предприятие на Togg и китайския производител на батерии за електрически превозни средства Farasis. Той ще започне производство през 2024 г.

Togg и Farasis подписаха сделка през октомври 2020 г. за изграждане на фабрика за литиево-йонни батерии на име Siro Battery Development and Production Campus. Той ще е с площ 607 000 квадратни метра и ще се намира до производствената площадка на Togg в Бурса.

Най-мащабната инвестиция в автомобилната индустрия на Турция: Ford Otosan налива $2,4 милиарда във фабрика за батерии

Най-мащабната инвестиция в автомобилната индустрия на Турция: Ford Otosan налива $2,4 милиарда във фабрика за батерии

Очаква се заводът да произвежда 210 000 превозни средства от ново поколение и 130 000 батерии годишно

Съоръжението ще предлага батерии за автомобилната индустрия и решения за съхранение на възобновяема енергия, електрически мрежи, станции за зареждане и т.н. Прогнозира се, че годишният производствен капацитет ще достигне 20 гигаватчаса (GWh). До 2035 г. се планира да бъде увеличен до 50 GWh. Siro иска да изнася продукцията си в 120 страни по света.

Togg стартира масово производство на своя SUV през миналия октомври и започна доставките по-рано този месец. Първоначално T10X ще се продава с един тип двигател и две опции за батерии. Моделът ще разполага с батерии с капацитет от 52,4 и 88,5 киловатчаса, с пробег съответно от 314 и 523 километра (313 и 523 км).

Батериите на Togg T10X могат да се зареждат за по-малко от 28 минути на станции за бързо зареждане.

Каква е цената на първия турски електромобил на TOGG, който излиза на пазара

Каква е цената на първия турски електромобил на TOGG, който излиза на пазара

До края на годината, компанията възнамерява да продаде до 20 000 автомобила

Превозното средство се произвежда от консорциум от пет турски компании, наречен Automobile Initiative Group of Türkiye или Togg.

Освен SUV, до 2030 Togg ще произвежда четири други модела - седан, C-хечбек, B-SUV и B-MPV. Седанът ще последва масовото производство на SUV.

Настоящият производствен капацитет възлиза на около 100 000 автомобила годишно, като се очаква да достигне 175 000 коли.