Wizz Air намалява размера на безплатния багаж от 1 ноември т.г., съобщиха от компанията. Досега всеки пътник можеше да носи със себе си на борда багаж с максимален размер 55х40х23 см. Сега той ще бъде намален до 40х30х20 см.

Срещу допълнителна такса от €5 за WIZZ Priority пътниците ще могат да качат на борда два багажа - по един от посочените горе размери.

Освен това Wizz Air ще въведе нов размер чекиран багаж от 10 кг на цени, стартиращи от €7.

Компанията твърди, че новата политика "има за цел да улесни и ускори качването на борда, както и да гарантира за всички пътници възможността да носят със себе си един безплатен ръчен багаж на борда на всички полети на Wizz Air".

Според данни на авиокомпанията над 10 000 полета годишно са засегнати от закъснения, свързани с багажа. Статистиката също така показва, че през последните пет години средната продължителност на престоя в дадена дестинация прогресивно намалява и към момента всеки трети пътник на Wizz Air предприема пътувания с продължителност от три дни или по-малко.

В края на август подобна промяна направи и Ryanair, където безплатно вече може да бъде качван само т. нар. малък ръчен багаж. По-големи или повече чанти могат да бъдат взимани с priority boarding.

Заради това Италия започна проверка срещу Ryanair.

Италия проверява дали политиката на Ryanair за ръчния багаж не представлява нелоялна конкуренция

Италия проверява дали политиката на Ryanair за ръчния багаж не представлява нелоялна конкуренция

Какво включва тя?