Италианските власти са започнали разследване срещу ирландската нискотарифна компания Ryanair във връзка с решението й да налага такса на пътниците за ръчен багаж, съобщава агенция "Франс прес".

От идващия ноември пътниците, които не ползват услугата за приоритетно качване на борда на самолета, ще могат да вземат със себе си т.нар. "малък ръчен багаж", който трябва да се побира под седалката в самолета.

Ако обаче искат да вземат със себе си на борда повече от 10-килограмова чанта или куфар, ще трябва да заплатят по 9 евро.

Според становището на италианския антимонополен регулатор, ръчният багаж е "съществен елемент от транспорта" и Ryanair, както и останалите превозвачи, трябва да го включат в крайната цена на самолетния билет.

Според регулатора, новата политика на нискотарифната компания може да доведе до нелоялна конкуренция по отношение на това, че в крайната цена при останалите авиокомпании влиза ръчен багаж, а при Ryanair - не.

Ако бъде доказана подобна нелоялна практика, ирландският превозвач ще трябва да обезщети всички свои клиенти, които са заплатили за ръчен багаж.