Нискотарифната унгарска авиокомпания "Уиз Ер" закрива базата си в молдовската столица Кишинев от съображения за сигурност. Това решение е взето след като отломки от руска ракета паднаха на територията на Молдова на 31 октомври, а на 10 октомври руска ракета прелетя над въздушното пространство на страната, съобщава изданието See News.

Закриването на базата не означава спиране на всички полети на тази авиокомпания от и до Кишинев. Според разпространената информация от 1 декември се спират полетите до Париж, Брюксел, Торино и Базел. Останалите полети ще се изпълняват от самолети, базирани в други страни.

От авиокомпанията заявиха, че закриването на базата няма да доведе до съкращение на летателен персонал и летците и стюардите ще бъдат преместени в други бази до възстановяване на работата на базата в Кишинев. От унгарската авиокомпания обаче не могат да се ангажират със срок за нейното възстановяване.

Wizz Air пуска полети от София до столицата Рияд в Саудитска Арабия

Wizz Air пуска полети от София до една от най-затворените страни в света

Ето от кога и колко ще струват билетите

Справка в сайта за проследяване на полетите Flightradar24 показва, че и сега самолетите на Wizz Air не нощуват на летището в Кишинев. Те всяка вечер след последния полет до Кишинев летят до най-близкото румънско летище Яш, което се намира на самата граница с Молдова и на сутринта се връщат обратно в молдовската столица преди първия полет. Тази схема вероятно ще продължи до 1 декември.

Въпреки това всички пътници, които имат резервирани билети до и от Кишинев следва да направят справка за полета си и/или да се свържат с авиокомпанията по имейл и съответно да проверяват електронната си поща редовно за уведомления относно техния полет.