Настъпването на новият вариант на коронавируса в редица държави по света - Омикрон, накара много компании да върнат мерките за работа от вкъщи или да въведат нови.

Компанията майка на Facebook Meta вече ще изисква от всички служители, работещи от офисите й в САЩ, да имат поставена така наречената бустерна доза на ваксината срещу COVID-19. Срокът за служителите е до края на март. "Като се имат предвид доказателствата за ефективността на бустерната доза, допълнихме нашето изискване за ваксинация", заявява говорител на Meta пред The ​​Wall Street Journal.

Освен това Facebook отлага връщането в офиса до 28 март, на фона нарастване на случаите в цялата страна. Първоначално компанията планираше да отвори напълно кампусите си в САЩ в края на януари.

Според говорител на Meta отлагането има за цел да даде на служителите повече време и гъвкавост при определянето на работните графици, докато пандемията продължава, заяви той пред Business Insider.

Ford е първият голям автомобилен производител, който налага задължителни ваксини

Ford е първият голям автомобилен производител, който налага задължителни ваксини

До 8 декември

Не само Facebook променя плановете си за работата в офиса. Още няколко технологични компании като Apple и Google да отлагат за неопределено време работата в офиса.

Citigroup също предупреди служителите в американския си офис, че ще бъдат уволнени, ако не се ваксинират срещу COVID-19 до 14 януари, става ясно от доклад.

Политиката за ваксините е най-строгата досега сред големите финансови компании, съобщава The New York Post.

Банката обяви крайния срок за ваксинация през октомври миналата година. Служителите, които не са ваксинирани, ще бъдат пуснати в неплатен отпуск, преди да бъдат уволнени, съобщиха и Bloomberg, и други медии.

"Може да кандидатствате за други постове в Citi в бъдеще, стига да спазвате политиката на Citi за ваксиниране", обяви Citigroup, вероятно обръщайки се към служителите.

Други компании вече уволняват персонал за отказ да се ваксинират - това са United Airlines, Mayo Clinic и най-големият доставчик на здравни услуги в Ню Йорк Northwell Health.

Goldman Sachs налага ваксини за служители, клиенти и посетители в САЩ

Тази голяма банка налага ваксини за служители и посетители в САЩ

Независимо от статуса на ваксинация, от днес се изискват и маски за лице - във всички общи части на сградите на банката

Citigroup обяви, че служителите на американския офис ще работят от вкъщи през първите няколко седмици на 2022 г. Промяната дойде на фона на растящите случаи на коронавирус.

Още в началото на януари Goldman Sachs Group, който се слави като един от най-яростните привърженици за връщане на персонала си в офиса, заяви, че служителите в САЩ ще работят от вкъщи до 18 януари, заради Covid-19 и новия му вариант.

Goldman ще изисква и ваксина от служителите си - бустерна доза. Срокът за служителите е 1 февруари.

Volkswagen пък заяви във вторник, че предлага ваксинация и на членовете на семействата на служителите си. От юни насам германският гигант е администрирал 100 хил. дози в Германия, както и е разпространил 5 млн. бързи теста.