Монголия обяви, че временно ще затвори всички ресторанти на веригата за бързо хранене KFC на територията на страната след като 42-ма души бяха откарани в болница, а хиляди се оплакват от симптоми, говорещи за натравяне, след като са яли в обекти на компанията, съобщава Reuters. Предстои държавата да започне разследване на случая.

Първите сигнали за проблема се появиха през миналата седмица в Улан Батор. Тогава проверки показаха, че причина за това е лошата хигиена в ресторантите. Инспекторите посочват, че около 250 души са съобщили за симптоми, говорещи за хранително натравяне.

KFC, която е част Yam Brands, отвори първите си обекти в Монголия през 2013 година и към днешна дата има 11 ресторанта там, като всички те се намират в столицата. В страната те оперират чрез своя франчайз партньор Tavan Bogd Group.

"Дълбого съжаляваме за тежката ситуация, през която много хора са преминали. Работим в подкрепа на членовете на екипа и клиентите ни в този труден момент", посочват от KFC Global в съобщение, изпратено до Reuters.

От местния партньор на веригата Tavan Bogd също се извиняват в отделно изявление. От дружеството допълват, че причина за инцидента е слабост в извършените вътрешни проверки и неспазване на наложените стандарти и правила за работа.