С близо една четвърт са нараснали заявленията за кредити за обединяване на задължения, а ръст отчитат и заемите за ремонт и закупуване на мебели за дома.

Между май и октомври месец тази година тези от първата група са се увеличили с 19,2%, като средната сума за консолидация на дългове достига 8488 лева. Средната сума на заявленията за кредити за ремонт и за покупка на мебели се увеличават съответно с 11,1 и 13,83 на сто на годишна база до 6185 и 4254 лева.

Това показва традиционното изследване на БНП Париба Лични Финанси "Потребителският кредит на българина" управителят на БНП Париба Лични Финанси, което излиза два пъти годишно.

Според него заявленията за кредити за обединяване на задължения има най-висока средна сума, като за последните три години тя е скочила с близо 60%.

"С обединяването на задълженията клиентите могат да изплатят всички свои предишни задължения със само един кредит към една финансова институция. Обикновено това става и при по-изгодни условия в сравнение с периода, когато кредитите са били изтеглени. Друго предимство е, че клиентите плащат само една вноска и съответно само една такса за превод", се обяснява в доклада.

Въпреки сериозното увеличение на тези заявления все още българите най-често теглят потребителски кредити за ремонт и покупка на мебели, като сумите на тези заеми растат с над 10 на сто.

"Двуцифреният ръст на средните суми на заявленията за финансиране на ремонт на дома и за покупка на мебели може да се обясни с лятото, което е активният сезон за подобрения в дома, както и с повишения стандарт на живот", посочват в доклада. 

Снимка 386296

Сред топ 10 на проектите, за които се теглят потребителски заеми, са още пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.

Любопитното е, че най-голяма средна стойност имат заявленията за заеми не в икономически по-активните градове като София и Пловдив, а в Русе - 7709 лева. В столицата нивото е 7245 лева. Заявленията за най-малки суми са подадени в Разград - 5126 лева.

Снимка 386297