След като само преди година и половина медийната група около "Нова телевизия" попадна под контрола на братята Кирил и Георги Домусчиеви, от 2021 г. тя може да има нов собственик, пише "24 часа", цитирайки свои източници.

Интерес към групата има United Group, компанията, която през лятото придоби Vivacom. Твърди се, че двете страни са постигнали споразумение и сделката може да бъде обявена официално скоро, както и че основателят на United Group Драган Шолак е бил в София преди дни.

По информация на изданието сделката ще бъде за между €250 млн. и €280 млн. През 2019 г. Домусчиеви платиха значително по-малко - €185 млн. В групата обаче вече влизат и още няколко медии, след като Комисията за защита на конкуренцията скоростно одобри придобиването на "Канал 3" и групата BSS Media Group, в която влизат четири радиа и две музикални телевизии.

Според "24 часа" преди месеци се е обсъждало "Нова Броудкастинг Груп" да придобие и групата вестници около "Телеграф" и "Монитор".

Купувачът

Медийната група United Group е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак, а днес тя е собственост на BC Partners и KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес в други държави в региона и описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Наскоро United Group придоби и хърватския телеком Tele2 срещу €220 милиона, както и влезе в гръцкия доставчик на телевизия и интернет Forthner S.A.

През лятото тя придоби най-големия телеком в България - БТК (Vivacom).

Любопитно е, че чехът Петр Келнер имаше интерес да придобие United Group, но не успя. Той искаше да купи и "Нова Броудкастинг Груп", като КЗК му отказа. В крайна сметка той проби у нас с две сделки, които бяха одобрени от европейските органи - фондът му PPF купи активите на Telenor в пет държави, включително България, както и CME, която притежава родната bTV Media Group.