Канал 3 скоро ще има нов собственик. Нова телевизия е подала заявление до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на телевизионния канал, както и на музикалните телевизии Magic и The Voice плюс радиата Веселина, Витоша, Magic FM, сочи документът.

Придобиваните медии към момента са собственост на компанията Бест Съксес Инвестмънт с едноличен собственик чрез кипърско дружество според Търговския регисътр Гергана Данова. Тя ги продобива през далечната 2011 г. от скандинавската медийна група SBS. Преди това Данова е била ръководител на отдел в Нова телевизия.

Самата Нова телевизия и медиите около нея бяха придобити от братята Кирил и Георги Домусчиеви преди година и половина срещу €185 млн. Кандидат за групата бе чешкият милиардер Петр Келнер, но КЗК отказа да одобри сделката с мотив, че Нова броудкастинг груп АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространени и между 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. "Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги", пишеше в решението на КЗК.

В портфолиото на Нова Броудкастинг Груп влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. В нея работят 650 души. Наскоро бе приключена и сделката, в която групата увеличи до 100% дела си в Нетинфо.

Самият Петр Келнер в момента е в процедура по закупуване на бизнеса на СМЕ в региона, който включва БТВ Медиа Груп.

Домусчиеви приключиха сделката за "Нова телевизия"

Домусчиеви приключиха сделката за "Нова телевизия"

Вяра Анкова и Николай Андреев стават изпълнителни директори