Държавната корпорация Ростех  разглежда възможността да увеличи дела на частните инвеститори в оръжейния концерн „Калашников" с 25 на сто.
Това заяви генералният директор на директор Ростех Сергей Чемезов по време на конференцията "Биотехмед-2016", съобщава ТАСС.

„Този въпрос е още в стадии на обсъждане. Към края на годината  ще се  вземе окончателното решение. Разчетите показват, че на нас (Ростех – бел. ред.) ще ни бъдат достатъчни 25% плюс една от акциите, за да притежаваме блокиращ пакет. Останалото можем да предадем на частните инвеститори”, обясни  Чемезов. Допълвайки, че все пак този въпрос следва да се обсъди и с другите ведомства. 

В момента 51% от акциите на концерна принадлежат на държавната корпорация Ростех, а 49% - на частни инвеститори (генералният директор на "Калашников" Алексей Криворучко, съсобственикът на ЗАО "Трансмашхолдинг" Андрей Бокарев и Искандер Махмудов). 

Концернът "Калашников" е най-големият руски производител на широк спектър стрелково оръжие. Голям сегмент в гражданската продукция на предприятието представляват ловно оръжие, спорни винтовки, различни прибори и инструменти към тези оръжия. Продукцията се изнася в 27 страни.

В концерна утвърждава три продуктови бранда "Калашников" – за бойно оръжие, "Байкал" – ловно и гражданско оръжие, "Ижмаш" – спортно оръжие.