Правителството на Германия за първи път реши да забрани продажбата на германска компания на китайски купувач на база притеснения за националната сигурност, предава The Wall Street Journal.

Решението е за забрана на продажбата на компанията Leifeld Metal Spinning, която има експертиза и в ракетна и ядрена технологии. То ще бъде формално гласувано на следващото министерско заседание в сряда и идва след подробен анализ, според който продажбата ще донесе "риск за публичния ред и сигурност".

Ветото е възможно след промени в германското законодателство от миналата година. Новите правила важан основно за сектор "отбрана" и разработката на критично важен софтуер, задвижващ финансови и телекомуникационни услуги, публичния транспорт и енергийната мрежа.

Ходът показва, че Германия е притенснена относно растящия апетит за германска технология, която е ключова за силата на ориентираната към износ икономика.

Китайските инвестиции носят риск за националната сигурност на Германия

Китайските инвестиции носят риск за националната сигурност на Германия

Предупреждението идва от контраразузнавач №1 в държавата

Планът на Пекин "Made in China 2025" цели Китай да достигне световна доминация в редица високотехнологични сектори. Той подхранва притесненията в Берлин, че Пекин може да изтика чуждестранните компании, когато достигне достатъчно високи нива на експертиза.

Новите правила бяха приети след успешната сделка за $5 милиарда между германската Kuka AG, която създава роботизирани системи за авто и авиоиндустрията, от китайската Midea Group през 2016 г.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

През тази година се отчете и голям ръст на китайските инвестиции в Германия от компании, подкрепени от правителствени средства. Тогава дружества от Поднебесната империя изкупуваха германски конкуренти с темп по една компания на седмица.

Оттогава този темп се забави, а китайските инвестиции в Германия намаляха до $4,3 милиарда през 2017 г. след $10,8 милиарда през 2016 г. Засега през 2018 г. сумата е едва $1,6 милиарда.

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Рисковете от новия "Път на коприната" стават все по-видими