Бившият стендъп комик, а сега продуцент и медиен магнат Байрън Алън е направил оферта за закупуване на част от телевизионните активи на Walt Disney Corporation. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според тях, става въпрос за телевизионната мрежа ABC (една от най-големите в САЩ), кабелните канали FX и National Geographic, както и някои местни тв канали.

Съобщава се също, че Алън предлага за тези активи 10 милиарда долара. Сумата е изчислена, като осем пъти размера на показателя EBITDA (печалба преди облагане с данъци, лихви, обезценка и амортизация), така че при повишение или понижение на показателя може да бъде коригирана.

Walt Disney вече заяви, че са "открити за разглеждането на различни стратегически варианти" за своя бизнес, но досега компанията "не е взела никакви решения относно ABC или други свои активи".

Disney+ тръгва в България и (може би) на български

Disney+ тръгва в България. Какво ще предлага и на каква цена?

Родните абонати ще имат достъп до оригиналното съдържание на Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic и Star, събрани на едно място

Припомня се, че през юли главният изпълнителен директор на Walt Disney Боб Айгър е заявил, че компанията обмисля продажбата на някои от своите телевизионни активи, които напоследък срещат нарастваща конкуренция от страна на стрийминг услугите.

По-рано Bloomberg съобщи, че компанията Nexstar Media, която е от водещите оператори на местни телевизионни канали в САЩ, също води преговори с Walt Disney за закупуване на посочените тв активи.

Акциите на  Walt Disney паднаха с 45% от началото на годината

Акциите на най-голямата в света компания за развлечения паднаха с 45% от началото на годината

"Принос" за това има и не особено успешния старт на на новия филм "Аватар: Пътят на водата"