Около 1200 разработчици на ВMW и производителят на Mercedes - Daimler ще обединят усилията си, за да създадат автономна технология за шофиране. Това съобщиха двете компании, пише Reuters.

Стратегическото партньорство ще се фокусира върху изграждането на система за автономно управление на автомобили по специално по магистралите и автономно паркиране. Двата производителя са заявили, че веднага щом технологията стане готова, те ще я инсталират в своите коли.

BMW и Daimler за първи път загатнаха възможността за съвместна работа с цел създаване на софтуер за безпилотно управление през февруари, като не са отхвърлили опцията да разширят партньорството си.

Германските производители са финализирали споразумението и се очаква технологията да бъде достъпна на масовия пазар през 2024 година.

Автомобилните производители бяха принудени да работят съвместно или да обединят усилията си, за да създават електрически автомобили. Това е следствие от натиска на Европейската комисия върху тях да ограничат отделяните вредни емисии в атмосферата.

Колите на BMW минават автоматично на електрически режим в замърсените градове

Колите на BMW минават автоматично на електрически режим в замърсените градове

Те ще са с опция за прекъсване на функцията на стандартните двигатели

Най-големият германски автомобилен производител Volkswagen също води преговори с Ford за разработване на автономни електрически автомобили. Сделката между тях трябва да се финализира по-късно през този месец.

Renault и Fiat също предприеха мерки и се обединиха за тази цел. Сделката между BMW и Daimler е поредният ход на производителите в състезанието за създаване на електрически автономен автомобил и за справяне с рестрикциите от Европейската комисия.

Daimler заяви през юни за трети път в рамките на година, че предприема действия, за да намали разходите. А BMW през май призна, че ще се наложи да вложи повече пари, отколкото е очаквала.

Двете компании са казали, е крайните резултатите ще бъдат преотстъпени на други лицензирани производители.