За първите три дни от авиационното изложение Paris Air Show 2017 в Бурже американската компания Boeing е получила поръчки и предварителни заявки за 370 самолета на обща стойност $52 милиарда.

В същото време европейският производител Airbus е набрал поръчки за 229 самолета на обща стойност $25 милиарда.

По този начин за първи път Boeing изпреварва Airbus по обем на поръчките, направени на самолетни изложения от 2012 година насам. Американската компания е спечелила от интереса на потенциалните купувачите към модела на Boeing 737 Max 10, като поръчките и предварителните заявки към него са достигнали 336, посочват от Bloomberg.

На свой ред от Airbus подчертават фокусирането си върху постигането на комплексните си цели по отношение обема на поръчките и преодоляването на производствените проблеми за тяхното реализиране. За последните две години портфейлът с поръчки на Airbus се е удвоил, достигайки 6700 самолета.

Какво ще покаже Русия на Парижкото авиационно изложение?

Какво ще покаже Русия на Парижкото авиационно изложение?

Очаква повишен интерес към нейните бойни самолети и вертолети

На британското изложението във Фарнбъро миналата година обемът на предварителните заявки за двата най-големи производители на самолети в света бе общо едва $50 млрд. - най-ниска стойност от 2010 г., припомня RNS.

Особено активни тази година в Бурже са купувачите от Азия, които реагират по този начин на бурното развитие на самолетния транспорт в тази част на света.

Индийската компания SpiceJet поръча 40 самолети Boeing. Третата по големина лизингова компания в света Avolon заяви лайнери на Boeing за $8,4 милиарда.

Но най-големият купувач стана американско-ирландската лизингова компания GE Capital Aviation Services, която поръча 100 самолета Airbus за $10,8 млрд и промени стари поръчки за 20 самолета Boeing в такива за новия модел 737 Max 10.