Криптоборсата FTX на милиардера Сам Банкман-Фрийд иска да придобие платформа за търговия с ценни книжа на българина Влад Тенев Robinhood Markets. Това съобщи Bloomberg, цитирайки свои източници. Към момента във FTX се водят вътрешни обсъждания за това как точно да закупят брокера.

От Robinhood все още не са получили официална оферта, но според запознати това ще стане съвсем скоро.

"Развълнувани сме от бизнес перспективите на Robinhood и възможните начини, по които бихме могли да си партнираме с тях", заяви Банкман-Фрийд в позиция в свое изявление до медиите отвъд океана.

Съкращения в Robinhood. Акциите на компанията на българина Влад Тенев се сринаха

Съкращения в Robinhood. Акциите на компанията на българина Влад Тенев се сринаха

Още в началото на годината дигиталният брокер отчете нетна загуба от близо половин милиард долара

Robinhood е популярна платформа за търговия с ценни книжа, която разполага с 22,8 милиона профила. Съоснователят на компанията и главен изпълнителен директор Влад Тенев, както и главният творчески директор Байджу Бат, контролират над 50 процента от правото на глас.

През месец май тази година Банкман-Фрийд съобщи, че компания, която той контролира - Emergent Fidelity Technologies, е закупила 7,6 процента от Robinhood. За това той е платил $648 милиона. Пазарната капитализация на Robinhood е близо $8 милиарда.

Евентуална сделка ще доведе до обединяването на две компании, които затвърдиха позициите си по време на предизвикания от пандемията бум в търговията не само с криптовалути и криптоакции. Те обаче се оказаха изправени пред трудности тази година на фона на проблемите на фондовите и криптопазари.

Влад Тенев вече не е милиардер

Влад Тенев вече не е милиардер

Акциите на Robinhood губят 25 процента само от началото на годината