Австралийският минен гигант BHP е направил оферта за британския си конкурент Anglo American на стойност 40 млрд. долара и, ако тя бъде приета, това ще е исторически рекорд в сектора, съобщава CNN.

Целта на сделката - подобряване на достъпа на BHP до медни находища. Металът е изключително важен за някои от съвременните ВЕИ технологии и техните приложения, например за соларните панели и електромобилите. Затова и на лондонската борса за метали цената в момента е на 2-годишен връх от близо 10 000 долара за метричен тон.

Недостигът на мед застрашава все повече световния енергиен преход

Недостигът на мед застрашава все повече световния енергиен преход

Дефицит от 5 до 6 милиона тона

Именно заради медта (и никела) през миналата година беше купена и австралийската Oz Minerals.

Евентуалното сливане би създало компания за 200 млрд. долара и ще засенчи придобиването на швейцарската Xstrata от Glencore през 2012 г.

Поскъпването на основните метали през годината - прогнозата на Goldman Sachs

Поскъпването на основните метали през годината - прогнозата на Goldman Sachs

Очакванията са и цените са златото и петрола да се повишат, ето с колко

Бордът на Anglo American обсъжда предложението, а BHP трябва да отправи формална оферта до 22 май.

Сделката, обаче, може да има и по-мащабни ефекти. Според някои наблюдатели придобиването на британската компания може да откаже редица бизнеси от листване в Лондон. Преди месец изпълнителният директор на Shell коментира, че смята компанията си за подценена в сравнение с конкурентите си Exxon Mobil и Chevron, които се търгуват в Ню Йорк. Това засили опасенията, че нефтеният гигант може да се прехвърли на Уолстрийт.