Най-голямата германска банка – Deutsche Bank, обмисля възможността за сливане с конкурентната Commerzbank AG, съобщава местното списание Manager, позовавайки се на свои вътрешни източници.

Според изданието възможността на този етап е само теоретична и на много ранен стадий. Официални представители на двете финансови институции обаче са отказали коментар по темата.

„Сливането между двете е малко вероятно”, коментира Крис Уийлър, базиран в Лондон анализатор към Atlantic Equities пред агенция Bloomberg. „Ще има големи последици за конкуренцията и от много хора ще се разчете като лоша новина”, допълва той.

Освен най-голяма в Германия, Deutsche Bank притежава най-голямата инвестиционна банка в Европа, носеща същото име. Тя обаче изгуби около 43 процента от пазарната си стойност през тази година, докато главният й изпълнителен директор Джон Краян се опитнаше да укрепи капитала и да намали загубите. Планът му включваше съкращаване на хиляди работни места и продаване на рисковите активи.

Според източниците на Manager Magazine в Deutsche Bank тече сериозен дебат по кой път да поеме банката. Като друга идея е обсъждана възможността за реинтегрирането на дъщерната Postbank, която беше отделена и приготвена за продажба.

Тази сутрин акциите на Deutsche Bank на борсата във Франкфурт на Майн се покачиха с 0.3 пр.п. до 12.93 евро за брой, давайки й пазарна стойност от 17.8 милиарда евро. Commerzbank също покачи стойността си до 6.23 евро за акция и пазарна капитализация от 7.8 милиона евро.