Международната компания за изнесени IT услуги DXC Technology скоро може да се сдобие с нови собственици - Apollo Global и Kyndryl Holdings преговарят за обща оферта, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

Обсъжда се цена между 22 и 25 долара на акция, като новината вдигна пазарната стойност на компанията на Уолстрийт до 3,3 млрд. долара (при $18,45 на акция).

DXC беше създадена като независима група през 2017 г. в рамките на мащабна реорганизация в Hewlett-Packard. Тя предлага различни услуги, свързани с изнесени бизнес и IT процеси, киберсигурност, облачни решения и т.н. За нея работят над 130 000 души по целия свят.

DXC Technology планира да удвои служителите си до 7000 души в рамките на 4 години

Най-големият IT работодател у нас планира да удвои служителите си до 7000 души

Сред последните проекти на компанията е разработването на софтуер за автономни автомобили

У нас според класацията на "Капитал" това е най-големият IT работодател - с над 4100 служители, над 260 млн. лева приходи и над 15 млн. лева печалба според последните публични данни.

На глобално равнище, обаче, ситуацията за DXC не беше добра през последната година - високите лихвени нива и опасенията за забавяне на икономиката накараха много от корпоративните клиенти да намалят разходите си. Това доведе до спад на цената на акциите на компанията с една трета за 12 месеца, а също и до икономии и оптимизации.

Сделката за $10 милиарда между Atos и DXC Technology пропадна

Сделката за $10 милиарда за най-големия IT работодател у нас пропадна

След решение на бордовете на директорите на двете компании

Сега на хоризонта са инвестиционната компания Apollo Global, управляваща активи за 671 млрд. долара и Kyndryl Holdings, която има сходен профил и история с този на DXC, но излезе от групата на IBM и има пазарна стойност от 6 млрд. долара.

Междувременно, новият изпълнителен директор на DXC Раул Фернандес работи и по алтернативен вариант. Той включва продажбата на застрахователния софтуер на компанията за 2 млрд. долара, което би ѝ дало шанс да остане независима.

Очаквано, никоя от страните по евентуалната сделка не коментира официално темата.