Френският технологичен лидер Atos се е отказал от обмисляното придобиване на американския си конкурент DXC Technology, след като тяхното първоначално предложение е било отхвърлено.

"Бордът на директорите на Atos единодушно реши да не предприема действия към потенциална сделка с DXC Technology", се посочва в официалното становище на компанията, цитирано от Bloomberg.

В отделно съобщение на американската компания се посочва, че от управителният съвет са взели решение, че предложението на френския лидер е "неадекватно и в него липсва сигурност".

В него се добавя, че по няколко различни показателя, включително приходи и коригиран марж на печалбата за третото тримесечие ще надхвърлят условията, предложени от Atos. Официално финансовите резултати трябва да бъдат представени през тази седмица.

Atos иска да придобие DXC Technology срещу $10 милиарда

Най-големият IT работодател у нас може да бъде придобит в сделка за $10 милиарда

Акциите на компанията, чиито служители у нас са над 3 500, подскочиха със 7%

В началото на януари стана ясно, че френският гигант е направил предложение за придобиване на американския си конкурент за 10 милиарда долара.

DXC предлага IT услуги за бизнеса на над 6 хиляди клиенти в 70 страни. Наскоро тя откри Център за дигитална трансформация у нас и се нарежда като най-големият IT работодател в страната. Преди повече от година компанията даваше работа на 3,5 хиляди души в България, а до 2023 година целта е техният брой да бъде удвоен.

Atos от своя страна е една от най-големите компании от технологичния сектор в Европа. Тя е основана през 2000 година, а днес има 110 000 служители в световен мащаб. Лидерът има офис в България, където работят 470 души. Приходите ѝ за 2019 година в страната възлизат на близо 50 милиона лева.