"Газпром" може да влезе в капитала на руския производител на луксозни автомобили Aurus, съобщава "Ведомости", позовавайки се на три осведомени източника.

Изданието уточнява, че срокът за сключване на сделката засега е неизвестен, но според един от източниците, вече е взето принципно решение на правителствено ниво относно реализираните й.

Според друг източник на "Ведомости", сделката ще бъде извършена пряко в налични пари, тъй като на Aurus са необходими инвестиции, за да развие своя автомобилен проект.

При това "Газпром" може да получи до 40% от автомобилния производител от най-големия негов акционер - подведомствения на Министерството на промишлеността и търговията институт НАМИ.

Именно с НАМИ стартира проектът Aurus през 2013 г. Тогава правителството възложи на държавния институт да разработи модел автомобили на единна модулна платформа за превоз на висши държавни лица. Този проект получи условното наименование "Кортеж", като на първия етап за него бяха отпуснати 12,4 милиарда рубли.

Компанията Aurus е създадена официално в края на 2017 г. Първоначално 75% от Aurus принадлежат на НАМИ. След сделката с арабския фонд Tawazun през 2019 г., който купува 36% от компанията за 110 млн. евро, сега НАМИ (т.е. дължавата) притежава 63,5% от Aurus, а "Солерса" - 0,5%, пише "Ведомости".

Производството на луксозните автомобили Aurus - на които се вози и руският президент - досега е нерентабилно и евентуалното идване на "Газпром" в компанията може да се разглежда като пряка финансова подкрепа за нея. От 2019 г. насам са произведени общо само 114 автомобила Aurus.

Aurus Senat, руската имитация на Rolls-Royce Phantom, най-после започва тестове преди производство

Aurus Senat, руската имитация на Rolls-Royce Phantom, най-после започва тестове преди производство

Стартовата му цена ще е от 204 хил. евро, а той се очаква да е на поточните линии от май тази година