Германската здравна група Siemens Healthineers купува американската Varian Medical Systems в сделка за 16,4 милиарда долара, която има за цел да създаде нов световен лидер за търсене на решения в борбата срещу рака.

Сделката е първият основен ход за растеж на Healthineers, след като компанията беше отделена през 2018 година от конгломерата Siemens. Гигантът запази контрола над Healthineers и сега ще осигури мостово финансиране на сделката.

Съгласно споразумението Healthineers ще придобие всички акции на Varian за 177,50 долара всяка, което представлява 24% премия спрямо цената на акциите в петък и 42% над средно изчислената 30-дневна средна стойност.

"С това поглъщане ние значително укрепваме позицията си в областта на онкологията - в допълнение към кардиологията и неврологията", коментира главният финансов директор на Healthineers Йохен Шмиц в интервю за Reuters.

Чрез сделката за закупуване на Varian Healthineers всъщност придобива лидер в областта на лъчетерапията с пазарен дял от над 50%. Ходът идва на фона на предупрежденията на здравните власти, че се наблюдава дългосрочно увеличение на заболеваемостта от рак в глобален мащаб - от 14 милиона случая през 2010 година до прогнозните 25 милиона случая през 2030 година.

Сделката подлежи на одобрение от акционерите на Varian и регулатори. Очаква се тя да приключи през първата половина на 2021 година.

"Със Siemens Healthineers ще трансформираме грижата си към по-голям брой пациенти по целия свят, както и ще разширим възможностите за нашите служители като част от по-голяма и по-глобална организация", заяви президентът на Varian и главен изпълнителен директор Доу Уилсън.