Съединените американски щати дават зелена светлина за сделката, в която германският производител на лекарства и пестициди Bayer AG ще придобие Monsanto Co срещу 62,5 милиарда долара. Решението на Министерство на правосъдието идва след като двете компании се съгласиха да продадат повече активи, за да спечелят одобрението на регулаторите, предава Wall Street Journal.

След новината акциите на американската Monsanto почти докоснаха четиригодишен връх, като затвориха с 6,2% по-високо на 125,15 долара.

Придобиването -- една от трите огромни сделки в земеделския сектор в последните години, ще създаде компания с дял от над 25% на пазара на пестициди и семена. Процесът предизвика протести от природозащитни и земеделски групи, които се опасят от пазарната мощ на новите гиганти.

Европейският съюз одобри мегасделката между Bayer и Monsanto

Европейският съюз одобри най-голямата сделка в агробизнеса

Сливането няма да навреди на конкуренцията, смятат от Брюксел

По данни на WSJ през последните дни Министерството на правосъдието е постигнало принципно съгласие с Bayer и Monsanto. В рамките на сделката Bayer се е съгласила да продаде допълнителни активи на BASF SE.

Сливането ще намали конкуренцията на пазара на семена и химикали. Земеделците вече се изправят пред ниски цени на продукцията си и изпълнителният директор на Food & Water Watch вече предупреди, че може да се очаква тяхното покачване.

Европейският антитръстов регулатор вече даде своето одобрение за сделката. Китай, Бразилия и Австралия също го направиха.