Германският конгломерат Bayer получи одобрението на европейските регулатори за покупката на американската Monsanto в сделката за 62.5 млрд. долара, която е едно от най-големите сливания в агрохимическата промишленост.

Целта на сделката е да създаде компания, която да контролира над 1/4 от световния пазар на семена и пестициди.

Bayer ще получи "зелена светлина" за придобиването на Monsanto

Bayer ще получи "зелена светлина" за придобиването на Monsanto

ЕК ще разреши създаването на най-голямата компания в сектора, но с някои условия

Водени от промяната на метеорологичните условия, конкуренцията в износа на зърнени култури и отслабващата земеделска икономика по света, големи каомпании като Dow и Dupont, а преди тях ChemChina и Syngenta поведоха консолидацията в сектора.

Екологичните и земеделски групи се противопоставиха на трите сделки, загрижени за тяхната мощ и предимства в данните за цифровото земеделие, които съветват земеделските производители как и кога да се засаждат, пръскат, торят и избират култури въз основа на алгоритми.

Ще блокира ли Европейската комисия мегасделката между Bayer и Monsanto?

Ще блокира ли Европейската комисия мегасделката между Bayer и Monsanto?

Брюксел се съмнява, че сделката заплашва конкуренцията

Според Европейската комисия Bayer е отговорила на тези страхове, предлагайки да продаде пакет от активи, за да подсили конкурента си BASF.

BASF купува важна част от бизнеса на Bayer за €7 милиарда

Най-голямата химическа компания купува част от Bayer за €7 милиарда

Сделката е свързана с придобиването на Monsanto

"Нашето решение гарантира, че ще има ефективна конкуренция и иновации в семената, пестицидите и дигиталните селскостопански пазари и след това сливане", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление.

"В частност, ние сме се уверили, че броят на глобалните играчи, активно конкуриращи се на тези пазари, остава същият", отбеляза Вестагер.

Bayer ще обяви сливането си с Monsanto

Най-голямата сделка за годината вече е факт

Тя е на стойност от десетки милиарди долари

Bayer вече се разбра с BASF за продажбата на определени активи, свързани със семена и хербициди за 5.9 млрд. евро и да му даде лиценз за данните си за глобалното цифрово земеделие. Тя ще се откаже от бизнеса си със зеленчукови семена, прехвърляйки го на BASF.

Китай вече даде условно одобрение на сделката между Bayer и Monsanto, която получи зелената светлина и в Бразилия. В момента тя се преглежда от антитръстовите власти в САЩ и Русия.