Гигантът в химическата промишленост BASF купува значителна част от бизнеса със семена и хербициди на Bayer за общо 7 милиарда евро.

Продажбата на семена с марка LibertyLink и бизнеса с хербициди Liberty, която генерира около 1.3 милиарда евро продажби през 2016 г., е ключова част от активите, с които Bayer трябва да се раздели.

Компанията, което е третият по големина в света производител на химикали за растителна защита, досега избягваше активите на семената и вместо това преследваше изследванията на характеристиките на растенията като издръжливост на суша, които продава на животновъдите.

Но поглъщането на Monsanto за 66 млрд. долара създаде възможности за конкурентите да получат активи, които Bayer трябва да продадe, за да удовлетвори изискванията на органите по конкуренция.

"С тази инвестиция ние се възползваме от възможността да придобием изключително атрактивни активи в ключови култури и пазари", каза главният изпълнителен директор на BASF Курт Бок в изявление.

"Това ще бъде стратегическо допълнение към добре утвърдения и успешен бизнес на BASF за защита на растителните култури, както и към собствените ни дейности в областта на биотехнологиите", обясни Бок.

Компанията ще използва приходите от продажбата, за да рефинансира частично планираното придобиване на Monsanto, което все още се надява да приключи в началото на 2018 г.

Bayer заяви, че ще предостави актуална информация за очакваните синергии от придобиването, най-късно до приключването на сделката.

Като част от продажбата на активите, свързана с придобиването на Monsanto, повече от 1800 служители на Bayer, разположени основно в САЩ, Германия, Бразилия, Канада и Белгия, ще се прехвърлят към BASF.

Като част от споразумението, BASF се ангажира да поддържа всички постоянни позиции при подобни условия най-малко 3 години след приключването на сделката.

BASF ще придобие фабриките на Bayer за глуфозинат-амоний в Германия, САЩ и Канада, съоръженията за развъждане на семена в Северна и Южна Америка и Европа, както и изследователски съоръжения в Съединените щати и Европа.