ЧЕЗ е започнала паралелни преговори за продажбата на българските си активи с класирана на второ място "Индия Пауър", съобщи БНР, цитирайки чешкото дружество. В същото време "Инерком" увери в съобщение до медиите, че двете компании продължават да работят по финализиране на сделката.

Уверението идва във връзка с изтеклия на 30 ноември срок, в който "Инерком" трябваше да финализира сделката. Датата бе фиксирана в договора между двете дружества и бе потвърдена официално от говорител на ЧЕЗ.

Изглежда, че чешката компания се готви за сценарий, в който сделката с компанията на Гинка Върбакова може да пропадне окончателно.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани сделката обаче забави процедурата. Актът на антимонополния орган е обжалван пред Върховния административен съд (ВАС). Първото заседание по делото обаче е чак на 14 май 2019 година.

Междувременно "Инерком" се освободи от фотоволтаичните си централи, които станаха официална причина за забраната, и поиска от КЗК ново решение. От органа обаче припомниха, че не могат да разгледат заявлението наново преди ВАС да се е произнесъл.

ЧЕЗ и "Инерком" искат да финализират сделката, готвят се да сезират ЕК

ЧЕЗ и "Инерком" искат да финализират сделката, готвят се да сезират ЕК

Това казва в интервю говорителят на чешкото дружество

"Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ. "Инерком" полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора-получаване на регулаторно разрешение и е в очакване на одобрението му. Сделката между ЧЕЗ и Инерком следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции.

"Инерком" има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката", пише в съобщението до медиите.

Миналата седмица на общото събрание на акционерите на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение" бе взето решение да не бъдат назначавани представители на "Инерком" в надзорния съвет на дружествата, тъй като сделката няма да бъде финализирана в първоначално обявения срок.