Чешкото дружество CEZ и българската "Инерком" са готови да финализират сделката за продажбата на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ България". Това потвърди говорителят на чешката група Алице Хоракова в интервю за специализирания сайт 3e-news, свързано с блокираната от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

По нейните думи се обсъждат и възможности за подаване на жалба пред Европейската комисия (ЕК) срещу решението на регулатора.

"Инерком" пак иска ЧЕЗ от КЗК

"Инерком" пак иска ЧЕЗ от КЗК

Гинка Върбакова излезе от фотоволтаиците

"Считаме, че е много смущаващ фактът, че след подписване на договора за продажба на акции с Инеком, набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка", казва Хоракова.

Тя потвърждава, че има валиден договор за покупка, който е бил подписан с "Инерком". "Многократно получихме уверения, че "Инерком" иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги", обяснява Хоракова.

КЗК спря сделката за ЧЕЗ
Обновена

КЗК спря сделката за ЧЕЗ

Комисията не даде разрешение на "Инерком" да закупи чешките активи в България

Говорителят на групата на CEZ посочва още, че липсват достатъчно обяснения как споразумението за българското подразделение застрашава конкуренцията в страната.

"Оценяваме дадените аргументи като неадекватни и несъстоятелни. Считаме, че решението нарушава нашите законови интереси и по тези причини подадохме жалба срещу решението на КЗК до Върховния административен съд", допълва тя.

"Както ние в CEZ, така и "Инерком", сме решени да финализираме сделката, както е договорено, и работим заедно за изпълнение на съответните отговорности по договора", потвърждава Хоракова.

"Инерком" обжалва забраната на КЗК за ЧЕЗ

"Инерком" обжалва забраната на КЗК за ЧЕЗ

Пред Върховния административен съд