Европейската Just Eat Takeaway.com NV е постигнала съгласие да придобие щатската Grubhub Inc. за $7,3 млрд. Сделката създава една от най-големите компании за доставка на храна в света, пише Bloomberg.

Just Eat Takeaway ще плати $75,15 за акция на Grubhub в сделка, която ще бъде платена изцяло с акции. Пазарната капитализация на американската компания се покачи с 4%, а на европейската намаля с 13%.

В продължение на месеци за Grubhub преговаряше Uber Technologies Inc. Политически натиск обаче повдигна въпроса дали регулаторите в САЩ биха одобрили подобна сделка.

Grubhub ще даде на Just Eat Takeaway достъп до американския пазар. Компанията вече работи освен в Европа и в Австралия, Бразилия, Канада. Само преди два месеца Takeaway получи одобрение от Великобритания за придобиването на Just Eat на стойност $8 млрд.

Grubhub, съоснована от настоящия главен изпълнителен директор Мат Малоуни, започва работа през 2004 г. През 2013 г. тя купува Seamless и се превръща в пазарен лидер в САЩ, но оттогава делът ѝ намалява заради конкуренцията от DoorDash, настоящ лидер на пазара, и Uber. Сега Grubhub държи 23% от пазара в САЩ.Доставките на храна бяха сред малкото бизнеси, за които пандемията и мерките срещу нея се оказаха добри. От март насам акциите на Grubhub поскъпнаха с 39%.

Заради огромната конкуренция обаче печалбата в бизнеса е или минимална, или направо не съществува. През първото тримесечие компанията отчита продажби от $1,6 млрд. и загуба от $33 млн. Доставките на храна носят на Uber $4,58 млрд., но загубата на подразделението също расте.

Анализатори отдавна твърдят, че бизнес моделът в доставките на храна не е печеливш и очакваха консолидация в сектора. Uber понася тежък удар, след като не успя да придобие Grubhub, тъй като се надяваше да увеличи значително приходите си и евентуално да излезе на печалба. Разговорите между двете компании започнаха преди пандемията.