Третата най-голяма верига супермаркети във Великобритания - Asda, има нови собственици. И те определено са успели да направят добра сделка, като са платили едва 780 милиона паунда (1 милиард долара) за компанията, струваща 6,8 милиарда паунда (9,4 милиарда долара).

От BBC обясняват как се е случило това. Бизнесмените Мошин и Зубер Иса, които успяват да изградят милиардна империя от управлението на верига бензиностанции, са сключили тази сделка като използват т.нар. дългово изкупуване.

При него една компания придобива друга като чрез дълг дълг. При този тип сделки купувачът използва част от активите на придобитата фирма като обезпечение на дълга, използван за придобиването.

В случая с Asda двамата братя Иса използват дружеството TDR Capital, под чиято шапка е и бизнесът им с бензиностанции EG Group, за да извършат транзакцията.

Само за 4 дни сделката за $20 милиарда за френската Carrefour пропадна

Само за 4 дни сделката за $20 милиарда за френската Carrefour пропадна

След критики от страна на правителството в Париж

Те, заедно с TDR Capital, осигуряват общо 780 милиона паунда, за да купят веригата от досегашния ѝ собственик - американската Walmart. Така двамата по отделно, както и компанията, ще получат равни дялове в дружеството.

От цялата сума малко под 4 милиарда долара за придобиването са под формата на дълг. Walmart, която е собственик на Asda през последните 21 години, ще запази малък дял във веригата, оценяван на 500 милиона паунда.

Новите собственици на компанията ще продадат част от активите ѝ, за да набавят останалата част от сумата. Това включва складове и подразделението за дистрибуция, оценявани на 950 милиона паунда. Asda ще продължи да ги ползва, но ще трябва да плаща наем за тях на бъдещия купувач.

Условията на споразумението включват и придобиването на 323 бензиностанции, собственост на Asda, от компанията на двамата братя EG Group. Те ще бъдат добавени към общо 6000 обекта, управлявани от тях.

Asda е основана през 1949 година, като през 1999 година Walmart я купува за 6,7 милиарда паунда. Към есента на 2020 година веригата има 631 магазина като тя е третият най-голям търговец в ритейл сектора във Великобритания след Tesco и Sainsbury's.