Само четири дни след като стана ясно, че канадската компания Alimentation Couche-Tard е готова да придобие френската верига Carrefour, двете страни потвърдиха, че са сложили край на преговорите без резултат.

В средата на миналата седмица стана ясно, че от Couche-Tard са предложили цена от 20 милиарда долара, за да придобият европейския гигант.

След остри реакции от страна на френското правителство, както и след критики от страна на редица експерти в събота двете компании са потвърдили, че в крайна сметка сделка няма да има.

От Bloomberg обаче посочват, че те са се споразумели да работят заедно в области като вериги за доставки на продукти и в бизнеса на Couche-Tard с горива.

Alimentation Couche-Tard иска да купи Carrefour за $20 милиарда

4 години след като напусна България Carrefour става част от нов гигант в сделка за $20 милиарда

Все още преговорите са в начален етап

След като се появи официалното потвърждение за преговорите между двете компании, френското правителство излезе със своя позиция по темата, в която ясно изрази съмненията си относно трансатлантическата сделка.

По думите на финансовият министър на страната Бруно льо Мер пандемията "демонстрира колко е важен вътрешният контрол върху доставките на храни". "От тази гледна точка не съм привърженик на идеята Carrefour да бъде придобита от чуждестранен конкурент", коментира той през миналата седмица.

Франция не хареса идеята Carrefour да бъде купена. Дори за $20 милиарда

Франция не хареса идеята Carrefour да бъде купена. Дори за $20 милиарда

Правителството в Париж е скептично за предлаганата от канадския конкурент Couche-Tard сделка