Преди 4 месеца основателят на веригата Alimentation Couche-Tard Алън Бучард обявява пред инвеститорите, че компанията е тръгнала на лов за голямо и значимо придобиване.

Сега дружеството е напът да направи най-голямата сделка в историята си, като по-рано тази седмица стана ясно, че тя е подала предварително предложение за придобиването на френската Carrefour за 20 милиарда долара. По-точно стойността на предлаганата транзакция е 5 пъти колкото най-голямата такава за Couche-Tard досега.

Към момента двете страни все още водят преговори на първоначален етап, но въпреки че сделката не е сигурна, тя вече среща сериозна опозиция от страна на френското правителство и скептицизъм от страна на инвеститорите. Последното доказателство за това е спадът от 9,2% на акциите на канадското дружество в сряда.

"Основната част от бизнеса на Carrefour е свързана с хранителни магазини и хипермаркети. Как това пасва на оперативния модел на Couche-Tard, така че да има смисъл от сделката", пита Дженифър Бартахус, която е анализатор в Bloomberg Intelligence.

Alimentation Couche-Tard иска да купи Carrefour за $20 милиарда

4 години след като напусна България Carrefour става част от нов гигант в сделка за $20 милиарда

Все още преговорите са в начален етап

Специалистът от TD Securities Майкъл Ван Аелест смята, че тази стъпка може да има логика, ако бизнесът на фреската компания може да бъде придобит на разумна цена или в случай, че Couche-Tard търси възможност да диверсифицира портфолиото си далеч от бизнеса си с бензиностанции и малки магазини.

Междувременно бързо след като излезе официалното потвърждение за преговорите между двете компании, френското правителство излезе със своя позиция по темата, в която ясно изразява съмненията си относно трансатлантическата сделка.

По думите на финансовият министър на страната Бруно льо Мер пандемията "демонстрира колко е важен вътрешният контрол върху доставките на храни". "От тази гледна точка не съм привърженик на идеята Carrefour да бъде придобита от чуждестранен конкурент", казва той.

Въпреки че правителството може да блокира сделката, някои анализатори смятат, че властите в Париж ще предпочетат да поставят конкретни условия, при които да бъде изпълнена тя.