Американският производител на самолети и друга авиационна продукция Boeing подписа със Саудитска Арабия няколко контракта в сферата на отбранителната и самолетната индустрия, съобщиха от компанията.

На церемонията по подписването на споразуменията са присъствали държавните глави на двете държави.

Сумата на сключените сделки не се посочва в съобщението на Boeing.

Сред подписаните договори е за покупка на хеликоптери Chinook, за тяхното обслужване и съпътстващо оборудване.

Постигнато е предварително споразумение в преговорите със SaudiGulf Airlines за купуването на 16 широкофюзелжни въздушни лайнери и за поръчка на патрулни самолети P-8, построени на базата на модела Boeing 737.

Най-голямата военна сделка в историята на САЩ вече е факт. И тя е със Саудитска Арабия

Най-голямата военна сделка в историята на САЩ вече е факт. И тя е със Саудитска Арабия

Споразумението възлиза на стотици милиарди долари и е за 10-годишен период

Подписано е също така споразумение за създаване на съвместно предприятие, позволяващо самостоятелно осигуряване на Саудитска Арабия с услуги по обслужването на военното оборудване. В това число отделно предприятие за оборудването, произведено не от Boeing.

Оформено е свидетелство за регистрация на компанията Saudi Rotorcraft Support Company. Това е съвместно предприятия на Boeing и саудитската авиопромишлени компании Alsalam Aerospace Industries и Saudia Aerospace Engineering Industries, които ще се занимават с обслужнване на търговски и военни хеликоптери.

"Тези споразумения отново потвърждават нашата привързаност към икономическия растеж и националната безопасност, както на Саудитска Арабия, така и на САЩ, помагайки за създаването и поддържането на хиляди работни места в двете страни", отбелязва ръководителят на Boeing Денис Муиленберг, цитиран от RNS.