Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на консорциума "СОФ Кънект" да бъде концесионер на Летище София и да го стопанисва през следващите 35 години. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския административен съд в срок от 14 дни.

Договорът за концесията бе подписан през юли, но за да влезе в сила, се иска одобрение от антимонополния регулатор. КЗК може да блокира всяка сделка, ако сметне, че има риск за конкуренцията.

КЗК е установила, че участниците в сделката не осъществяват дейности на едни и същи или тясно свързани съседни пазари. Летище София, е активно на пазара на управление и експлоатация на летищна инфраструктура, докато Meridiam и дружествата, които контролира, нямат участие на нито едни продуктов пазар в страната. 

Дружеството "СОФ Кънект" АД е учредено на 2 юли с капитал 50 хил. лв., разпределен между три фонда - Meridiam Investments, Meridiam Eastern Europe Investments, Meridiam Infrastructure Europe III, и Strabag.

В решението на КЗК не се посочва как са разпределени дяловете процентно между участниците в него, но от по-ранни съобщения на концесионера стана ясно, че водещ партньор френската инвестиционна компания Meridiam с дял от 99%.

По време на концесионната процедура имаше критики, че в това съдружие не фигурира като акционер летищен оператор. Според "СОФ Кънект" АД в стопанисването на софийския аеропорт ще си партнира с Летище Мюнхен, което имало договор с българското транспортно министерство.

Летище София е най-голямото международно летище в България и оперира от едноименното дружество, което е ЕАД - 100% собственост на държавата. "Летище София" оперира и магазините за безмитната и "травъл ритейл" търговията в терминалите, както и парка на Летище София на Терминал 2.

Meridiam е глобална инвестиционна компания, специализирана в развитието, финансирането и управлението на дългосрочни обществени инфраструктурни проекти. Тя има инвестиции в различни проекти по света. Сред тях са разработване и финансиране на нов централен терминал В на летище Ла Гуардия в Ню Йорк, летище в Мадагаскар и международното летище Куин Алиа в йорданската столица Аман.