Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката, в рамките на която Софарма Трейдинг АД придобва дейността на аптеки "ФармаСтор". Следващата стъпка е обектите на фирмата да бъдат обединени в групата на SOpharmacy.

Намерението на "Софарма" бе обявено още през март тази година, но през юни КЗК реши да забави решението си, за да проведе задълбочено проучване. В крайна сметка регулаторът даде "зелена светлина" и компанията на Огнян Донев ще придобие контрол върху 19-те аптеки "ФармаСтор" в София и Бургас.

Обединението на SOpharmacy и "ФармаСтор" ще осигури по-силна пазарна позиция на двете вериги, така че да могат в още по-голяма степен да удовлетворяват нарастващите потребности на българските пациенти от качествени здравни услуги", посочиха от "Софарма" в официалното си съобщение за сделката.

КЗК отлага решението за придобиването на "ФармаСтор" от "Софарма"

КЗК отлага решението за придобиването на "ФармаСтор" от "Софарма"

Комисията ще прави задълбочено проучване

"Обединението ще донесе и по-голям мащаб за операциите на "Софарма Трейдинг" АД в ритейл сегмента на аптечен пазар", допълват от фирмата.

Към момента на обявяване на сделката "ФармаСтор" има 19 обекта в София и Бургас, като развива дейност в страната от 12 години. От своя страна SОpharmacy държи 21 аптеки, разпределени в столицата, Пловдив, Бургас и Кюстендил.

"Софарма Трейдинг" е създадена през 2006 година чрез обединяването на пет дистрибуторски фирми. Освен аптеки в България от 2015 година фирмата отвори и такива в Сърбия.