Отношенията между САЩ и Иран изглежда няма да се затоплят толкова бързо, след като нова вълна от санкции се насочи към персийската страна.

Производителят на авиационна техника Boeing се съгласи да продаде 80 пътнически самолета на Иран през изминалата година.

Договореното може да не бъде пряко засегнато от новите американски санкции към Техеран, но все пак сделката е в опасност, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

Администрацията на президента на Доналд Тръмп в петък наложи нови санкции на Иран след теста, извършен от ислямската република, на балистична ракета. От страна на САЩ твърдят, че изпитването на апарата е нарушение на резолюцията на ООН.

"Администрацията на Тръмп е абсоютно решена да "изостри" напрежението и иранците, разбира се, като подръжници на твърда политика ще искат същото", каза Ричард Абулафия, вицепрезидент на консултантската фирма за анализи Teal Group.

През декември авиационната компания обяви сделка с националния ирански превозвач Iran Air за закупуването на 50 самолета от модела 737, както и 30 летателни апарата от серията 777.

Производителят на самолети оцени споразумението на 16.6 милиарда според ценоразписа на апаратите.

Но сега индустриални наблюдатели предполагат, че Техеран може да се оттегли от сделката, ако напрежението около двете страни продължи да се влошава.

Освен новите санкции, имигрантската забрана на Тръмп също привлече множество критики от страна на Техеран, което допълнително би могло да изостри обстановката.