Microsoft Corp преговаря за закупуване на компанията за изкуствен интелект Nuance Communications за около 16 милиарда долара, според запознати източници, предава Bloomberg.

Ако сделката стане факт, тя ще бъде втората по големина на Microsoft след придобиването на LinkedIn за 26,2 милиарда долара през 2016 г.

Тази година акциите на Nuance се покачиха с 3,4%, което увеличи пазарната стойност на компанията до почти 13 милиарда щатски долара. Технологията й за разпознаване на глас е в основата на стартирането на асистента Siri на Apple. Nuance произвежда софтуер за множество сектори като здравеопазването, автомобилната индустрия и др..

Microsoft ще достави 120 хил. очила с добавена реалност на американската армия

Microsoft ще достави 120 хил. очила с добавена реалност на американската армия

Договорът е на стойност $22 млрд.

От две години Microsoft работи с Nuance върху софтуер за изкуствен интелект, който да влезе в полза на здравния сектор.

"Microsoft и Nuance могат да допринесат за ускоряване на цифровизацията на здравната индустрия, която изостава, за разлика от други сектори като търговията на дребно и банковото дело", каза Анурак Рана, старши анализатор на Bloomberg.

"Nuance е в момент на безпрецедентен стратегически обрат през последните няколко години под ръководството на главния изпълнителен директор Марк Бенджамин и вярваме, че компанията представлява уникален актив за Microsoft", смята анализаторът от Wedbush Дан Айвс.

Откакто Бенджамин е на поста Nuance стеснява фокуса си и отделя някои периферни бизнеси като подразделението за изкуствен интелект Cerence.

Придобиването на Nuance може да даде предимство на Microsoft в надпреварата за създаването на нови технологии в сектора на изкуствения интелект, където конкуренцията е от ранга на Google и Amazon, които също инвестират сериозно в тази област.

Microsoft и Amazon могат да достигнат капитализация от $2 трилиона през следващите месеци

След Apple още два технологични гиганта може да стигнат капитализация от $2 трилиона скоро

Tesla все още остава далеч зад тях

Миналия месец стана ясно, че софтуерният гигант води преговори за придобиване на приложението Discord за над 10 милиарда долара. Компанията закупи производителя на видеоигри Zenimax Media за 7,5 милиарда в брой долара тази година.

Преди дни спeциaлиcти пpoгнoзираха, чe ĸнижaтa нa Місrоѕоft ще поскъпнат c 25 нa cтo зa пocлeднитe 12 мeceцa. Aĸo тoвa ce cлyчи, тo ĸoмпaниятa щe дocтигнe ĸaпитaлизaция oт 2,04 тpилиoнa дoлapa зa пo-мaлĸo oт гoдинa.

Microsoft иска да купи чат платформата Discord за $10 милиарда

Microsoft иска да купи чат платформата Discord за $10 милиарда

Тя обаче вместо това може просто да излезе на борсата