Microsoft ще придобие 4% дял в Лондонската фондова борса (London Stock Exchange) като част от сделка, в която операторът на борсата ще похарчи минимум $2,8 милиарда в през следващите 10 години за облачни услуги на технологичният гигант, съобщава CNN, цитирайки съвместно изявление на двете компании.

Те изтъкват ползите, които сделката ще донесе на клиентите на борсата чрез подобрени данни и анализи. В резултат на това акциите на London Stock Exchange Group (LSEG) поскъпнаха с 4%.

Лондонската фондова борса купи дял от Euroclear за €278 милиона

Лондонската фондова борса купи дял от Euroclear за €278 милиона

Euroclear е най-големият доставчик на клирингови услуги в Европа

"Новото партньорство създава атрактивни възможности за ръст на приходите и за двете компании", коментира главният изпълнителен директор на LSEG Дейвид Швимер.

Като част от сделката платформата за данни на Лондонската фондова борса и друга технологична инфраструктура ще бъдат мигрирани в облачната среда Azure на Microsoft.

Освен това, двете компании планират да работят заедно за разработване на нови продукти и услуги за данни и анализи, използвайки Microsoft Azure, Microsoft Teams и възможностите на технологичният гигант в сферата на изкуствения интелект (AI).

Като начало борсата ще може да споделя своите данни и анализи с Teams и Microsoft 365, който включва Excel и PowerPoint.

Миналата година LSEG завърши придобиването на Refinitiv на стойност $27 милиарда, с което се превърна във втората по големина компания за финансови данни след Bloomberg.

London Stock Exchange придобива Refinitiv за $27 милиарда

London Stock Exchange придобива Refinitiv за $27 милиарда

Сделката ще се случи по график по-късно през годината