Американският гигант Mondelez, който е собтвеник на "Своге" в България, обяви, че ще закупи производителя на енергийни барчета Clif Bar & Company за $2,9 милиарда. Целта на сделката е компанията да разшири глобалния си бизнес.

От Mondelez заявиха, че очакват сделката, в рамките на която с времето може да се плати и повече на продавачите, да приключи през третото тримесечие на годината.

Mondelez ще увеличава цените и тази година

Производителят на "Своге" и Milka ще увеличава цените и през тази година

Маржът на компанията намалява заради поскъпващите суровини и транспорт

На този фон производителят, подобно на много други международни компании, обяви, че ще продължи да вдига цените на продуктите си, заради растящите разходи. Главният изпълнителен директор на Mondelez Дирк ван де Пут коментира през май, че ценовите увеличения на компанията не са ограничили покупките.

Clif bar е основана през 1992 година от Гари Ериксън, който измисля  едноименното барче на компанията, докато е на 280-километрово пътуване с велосипед около Сан Франциско, пише CNBC. Ериксън, който ще остане в борда на компанията, е работил с майка си, за да разработи онова, което смята за по-вкусно енергийно барче, отколкото са други продукти по онова време.

Компанията отхвърли искане за придобиване за $120 милиона, отправено от Quaker Oats през 2000 година.

Този април Mondelez обяви, че ще заплати $1,3 милиарда, за да придобие бизнеса за захарни изделия Ricolino от Grupo Bimbo.

Milka срещу веган барче: Mondelez обвини британска компания, че копира опаковките ѝ

Milka срещу веган барче: Mondelez обвини британска компания, че копира опаковките ѝ

Заради лилавия им цвят