Норвежката петролна компания Statoil ще придобие от бразилската компания Petroleo Brasileiro S.A. (Petrobras) 25% от акциите на голямото находище Roncador в крайбрежния петролен басейн Campos в Бразилия.

Това ще позволи на европейския енергиен гигант да увеличи своя добив на суровината почти три пъти.

"Сделката позволява да се увеличи добива на Statoil в Бразилия с почти 275%, до 110 хиляди барела петролен еквивалент на денонощие от сегашното производства на 40 хиляди петролен еквивалент" се посочва в съобщението на норвежката компания.

Отбелязва се, че оператор на едно от най-големите находища в Бразилия остава Petrobras с дял в активите от 75 процента.

Общата стойност на сделката включва първоначално плащане в размер на 2,35 милиарда долара а така също и допълнителни условни плащания в размер на 550 милиона долара.

Roncador бе най-голямото петролно находище на морския шелф в Бразилия през 90-ге години на миналия век. А в настояще време е третото по големина находище в портфейла на държаваната компания Petrobras с обем на запасите от 10 милиарда барела петролен еквивалент.

От 30 години Statoil разработва и добива въглеводородни суровини на норвежкия континентален шелф. На-голям акционер в компанията е норвежкото правителство.