General Motors и Nikola бележат ново обединение в сферата на производството на електрически камиони и пикапи. Очаква се компаниите да работят заедно върху Nikola Badger - пикап, задвижван изцяло от батерии или водородни горивни клетки.

Партньорството стана факт, след като GM придоби дял от 11% от стартъпа, който в замяна получи капитал от 2 милиарда долара, съобщиха компаниите в общо съобщение. GM също ще получи правото да номинира един директор в борда на Nikola, пише CNN Business.

Към момента акциите на Nikola се търгуват за над 50 долара за акция, което бележи ръст в цената с повече от 40% след обявяването на новината.

Основателят на Nikola даде акции за $233 милиона на служителите на компанията

Как основателят на производителя на електрокамиони Nikola направи 50 свои служители милионери

Като обещание към тях, направено при наемането им

Сътрудничеството предвижда GМ да бъде ексклузивен доставчик на горивни клетки за камионите на Nikola Class 7/8 във всички области, освен в Европа.

GM вече има електрически пикапи и джипове, които все повече се приближават до производството, включително GMC Hummer EV и Cadillac Lyriq. Пикапът Badger ще сподели по-голямата част от инженеринга си с тези превозни средства.

Nikola е разработи пикапа Badger самостоятелно, но сега компанията реши да разчита на инженерството на GM, вместо само да говори с тях, каза изпълнителният директор на Nikola Тревър Милтън.

Badger ще се предлага през 2022 година, докато първите електрически камиони на GM се очакват в края на следващата година.

GM отдавна работи и върху превозни средства с водородно гориво. Версията на водородните горивни клетки на Badger също ще се основава на така нареченото хайдротек (Hydrotec) инженерство, разработено от GM с Honda.

Партньорството е последният ход на GM за разширяване на сътрудничеството в областта на електрическите превозни средства. Миналата седмица GM обяви, че се обединява с Honda, за да разработи гама от електрически и бензинови автомобили.

Honda и GM влязоха в алианс

Honda и GM влязоха в алианс

Компаниите ще споделят ключови технологии, двигатели, скоростни кутии

"Това стратегическо партньорство с Nikola ... продължава по-широкото внедряване на изцяло новата батерия Ultium на General Motors и системите за горивни клетки Hydrotec", коментира главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара. "Увеличаваме присъствието си в множество EV сегменти, като същевременно изграждаме мащаб за намаляване на разходите за батерии и горивни клетки и увеличаване на рентабилността."