General Motors и Honda подготвят алианс в Северна Америка, чрез който да споделят разходите по развойна дейност в етап, в който индустрията преминава към електромобили и автономни технологии, предава AP.

С необвързващо споразумение за разбирателство компаниите планират да споделят ключови технологии, както и двигатели и скоростни кутии на бъдещи модели. Това е още един знак за увеличаващата се консолидация в автомобилния сектор, след като компаниите са изправени пред огромни разходи за разработката на електромобили и автономни коли.

Засега няма детайли кои и дори какви автомобили ще бъдат разработвани съвместно, но компаниите заявиха, че започват съвместна работа веднага по електромобили и такива с конвенционални двигатели с вътрешно горене. Те ще се кооперират и при производството, покупката на части, развойна дейност и услуги, осигуряващи свързаност. Алиансът на Honda и GM ще бъде управляван от съвместна комисия, съставена от старши мениджъри от двете компании.

По-рано тази година Ford сключи подобна сделка с Volkswagen, а Fiat Chrysler се запътва към сливане с френската PSA в началото на 2021 г.

Honda регистрира загуба от $1 милиард през второто тримесечие

Honda регистрира загуба от $1 милиард през второто тримесечие

За цялата фискална година оперативната печалба на компанията се очаква да се срине с 68% до 1,86 млрд. долара