Народното събрание даде "зелена светлина" на служебното правителство за сделката, с която България ще придобие още 8 американски изтребителя F-16C/D Block 70. Днес депутатите ратифицираха договорите, подписани със САЩ на 9 ноември от кабинета. Дни преди това парламентът беше приел решение, с което принципно одобри покупката.

Общата стойност на сделката е 1 296 412 185 щатски долара. В посочената сума влиза и придобиването на тактическа радиосистема.

Тази сума няма да бъде платена наведнъж, а на разсрочено плащане за период от 10 години. Първата вноска е дължима още тази година и възлиза на почти 16 млн. долара. Най-много българската държава ще трябва да плати през 2026 г., когато вноската е 761 милиона.

Освен самолетите и радиосистемата, българската страна ще получи също авиационни ракети. Цената им, която възлиза на 24 милиона долара, ще бъде поета от американците.

В мотивите към доклада на парламентарната комисия по отбрана се посочва, че схемата на заплащане е предложена от американското правителство, пише "Сега". Уточнява се, че се допуска изменение на първоначалното разпределение на плащанията при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България, или съгласувано с българското финансово министерство.

Производството на изтребителите F-16 за България започва тази година

Производството на изтребителите F-16 за България започва тази година

Lockheed Martin произвежда по 4 самолета на месец

По принцип договорите, които Вашингтон сключва, когато продава военна техника, не предвиждат клаузи, които да позволяват на купувача да търси обезщетение заради настъпили вреди и пропуснати ползи. Гарантира се обаче, че американският Департамент по отбраната ще използва същите договорни клаузи и същите процедури за качество и проверки, които би използвал при осигуряване на доставки за себе си, уточнява "Сега".

Всякакви разногласия между София и Вашингтон по договорите ще се разрешават чрез консултации между двете правителства. Договорите няма да се публикуват в Държавен вестник, тъй като американската страна оценява подобни споразумения като конфиденциална информация.

Пред депутатите военният министър Димитър Стоянов, който подписа договорите, похвали постигнатите споразумения. По думите му, първият договор за военни самолети е бил сключен с политическо решение, без участието на експертите, и затова поръчаните самолети са останали без необходимото въоръжение. Този пропуск, според министъра, ще бъде запълнен с по-изгодните условия на втория договор, с който ще получим боеприпаси и оборудване, необходимо и за първата партида изтребители.

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

„Тласъкът“ за това е войната в Украйна