Компанията за добив на злато, сребро, мед и платина Polymetal International обяви, че е продала руските си активи на местен бизнесмен за 3,69 млрд. долара, съобщава "Ройтерс". В сделката влизат и натрупани дългове.

Активите на англо-руската Polymetal бяха поставени под санкции от САЩ през 2023 г. в отговор на нахлуването в Украйна. В опит да се улесни евентуална продажба компанията премести централата си в Казахстан и беше листната на борсата в Астана.

Polymetal International има 8 златни и сребърни мини в Русия, които носеха около 40% от приходите на компанията.

В Русия произвеждат автомобили Citroen в неработещия завод Stellantis с китайски части

В Русия произвеждат автомобили Citroen в неработещия завод Stellantis с китайски части

Произведените в Китай части са от са от държавната Dongfeng Motor Group

Сега тези активи отиват в Mangazeya Plus - част от империята на бизнесмена от украински произход Сергей Янчуков. Както отбелязва FT, бизнесът му тръгва от търговията с горива в Одеса, но след това е работил с топ олигарси като Владимир Потанин от "Норилск Никел" - един от най-богатите руснаци.

Сумата по сделката - 3,69 млрд. долара, включва 2,21 млрд. долара дългове на руския бизнес на Polymetal International. Транзакциите ще са в рубли.

Какво внесоха САЩ от Русия през 2023-а - за една стока имаше исторически рекорд

Какво внесоха САЩ от Русия през 2023-а - за една стока имаше исторически рекорд

Общият внос е едва една трета от този за предходната година

"Някои акционери могат да кажат, че от финансова гледна точка условията не са най-добрите възможни и аз съм съгласен с това. По-важното сега, обаче, е да се постигне задоволителна сделка бързо, отколкото да се търси по-добра сделка. Това е въпрос на неконтролируеми катастрофични рискове", коментира пред бизнес медията изпълнителният директор на Polymetal Витали Несис. Той призна, че сред тези рискове е опасността от национализирация.

Затова и според източници на изданието Янчуков е бил предпочетен заради възможността бързо и без излишен шум да затвори придобиването, което все пак трябва да бъде подкрепено от акционерите в Polymetal.