Собствениците на емблематичния нюйоркски небостъргач Chrysler Building са сключили сделка за неговата продажба на сума за около 150 милиона долара. Купувач е компанията за недвижими имоти RFR Holding LLC, която притежава сградата Seagram Building в Манхатън, пише агенция Bloomberg.

Тази цена е значително по-ниска от 800-те милиона долара, които инвестиционният фонд на Абу Даби плати през 2008 г. за 90-процентов дял в кулата в стил "Арт Деко" близо до Grand Central Terminal. Сделката включва както офисната сграда, така и Trylons - пирамидалния търговски комплекс в съседство с имота - казва пред агенцията човек, който не е упълномощен да говори, защото въпросът е частен.

Говорител на CBRE Group Inc., който продава имота, отказа да коментира, както и представители на RFR и Tishman Speyer, който притежава дял от 10%, отбелязва агенцията.

Небостъргачът "Крайслер" в Ню Йорк си търси нов собственик

Един от най-забележителните небостъргачи в Ню Йорк си търси нов собственик

Преди десетилетие той беше купен от суверенния фонд на Абу Даби

Небостъргачът "Крайслер Билдинг"е завършен през 1930 г. и е един от най-разпознаваемите символи на хоризонта на Манхатън. За кратко бе най-високата сграда в света, само за да бъдат надмината, когато Емпайър Стейт Билдинг отвори врати през следващата година. Но интериорът му остарява, а наемателите в Ню Йорк предпочитат новите стъклени небостъргачи в Хъдсън Ярдс на далечната западна страна и в Световния търговски център, отбелязва Bloomberg.

Друг фактор, който брокерите изтъкват като причина за продажбата, е драстичното увеличаване на разходите, свързани с наемането на земята. Теренът под Chrysler Building кулата е собственост на училището Cooper Union, което е повишило годишната такса до 32,5 милиона долара миналата година от 7,75 милиона долара през 2017 г., потвърди CBRE през януари. През следващите години са планирани още увеличения на наема.