Нефтената и газова компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco, подписа споразумение с консорциум, воден от американската BlackRock и Saudi Hassana Investment, за продажба на 49% от своя бизнес с газопроводи - Aramco Gas Pipelines.

Сделката е на стойност 15,5 млрд. долара, съобщават от Saudi Aramco, пише "Комерсант". Тази сделка е една от най-големите в света в областта на енергийната инфраструктура през последните години.

Сделката се осъществява по същата схема, която Saudi Aramco използва през април 2021 г., когато продаде същия дял от тръбопроводния бизнес на Aramco Oil Pipelines на консорциум от компании, водени от американската EIG Global Energy Partners за 12,4 млрд. долара.

Saudi Aramco отчете 300% скок в печалбата си за второто тримесечие

Най-голямата енергийна компания в света отчете 300% скок в печалбата си за второто тримесечие

Миналата година Саудитска Арабия пострада от ниските цени на петрола

И в този случай, в рамките на сделката, дъщерното дружество получава права на използване на газопреносната мрежа на Saudi Aramco, след което Saudi Aramco взема под наем тези активи от дъщерното дружество за срок от 20 години и плаща определена тарифа за газа, преминаващ по газопреносната мрежа.

В същото време, Saudi Aramco запазва изцяло собствеността и оперативния контрол върху газопроводната мрежа. При това, подписаното споразумение не налага никакви ограничения върху обема на добива на нефт и газ от компанията.