Saudi Aramco отчете най -високата си нетна печалба от две години насам. Най- голямата енергийна компания отчете печалба от 25,5 милиарда долара, или скок с близо 288% процента на чистата му печалба за второто тримесечие на 2021 г., пише Yahoo Finance.

Този резултат е близо четири пъти по-висок, в сравнение със същия период на миналата година (6,6 милиарда долара през второто тримесечие от 2020 година). Това се дължи най-вече на ръста в цените на петрола и възобновяване на търсенето.

"Резултатите от второто тримесечие на годината идват на фона на възстановяването на глобалното търсене през втората половина на 2021 г.", каза изпълнителният директор на компанията Амин Насър.

Саудитска Арабия пострада от ниските цени на петрола миналата година, намали производството, а дългът й нарасна значително.

Към момента най -големите производители на петрол в света ще продължат да увеличават умерено добива си.

След срещата на ОПЕК+ през август групата реши да увеличи производството с 400 000 барела на ден.

Компанията съобщи и, че през второто тримесечие е раздала дивиденти в размер на 18,8 милиарда долара на акционерите. Тя излезе на борсата в Рияд през декември 2019 г. Предвижда се да изплатят също толкова дивиденти и през следващото тримесечие.

През юни Saudi Aramco приключи сделката с американската група EIG Global Energy Partners LLC за 12,4 милиарда долара.