Шри Ланка отново постави на тезгяха държавния авиопревозвач, върху който тежи дълг от поне $1 милиарда. Предходните разговори с единствения кандидат TPG Capital се провалиха по време на проверката на финансовата ситуация, която компанията направи, пише Bloomberg.

Министерството на финансите на островната държава очаква оферти за SriLankan Airlines Ltd. до септември или октомври, заяви представител на ведомството. Очаква се "сравнително сериозен" интерес в продажбата, а правителството се надява на поне двама кандидати.

SriLankan Airlines се състезава с авиопревозвачи като Etihad и Emirates за клиенти на домашния пазар. След години на постоянни загуби правителството реши да потърси купувач, който да поеме и дълга.

При последния опит, започнал през 2016 г., поне осем дружества изразиха интерес.

Никой не иска националния авиопревозвач на Индия

Никой не иска националния авиопревозвач на Индия

Нито един купувач не изяви интерес

Emirates притежаваше 44 процента от авиокомпанията до 2010 г., но тогава делът бе изкупен от правителството след края на продължилата 26 години гражданска война.

SriLankan Airlines би била интересна за инвеститорите заради това, че оперира в туристическа страна, а и заради близостта си до Индия - най-бързорастящия авиопазар.