Индия не може да намери купувач на западащата си национална авиокомпания. Продажбата на Air India бе един от приоритетите на правителството през тази година, а провалът ще нанесе тежък удар върху надеждите за приватизация и на други държавни компании, пише CNN.

Аукционът за компанията затвори в четвъртък без нито един купувач, който да е изявил желание.

Държавата постави на тезгяха Air India миналата година и предлагаше 76% от нея. Целта бе да се намали данъчната тежест за индийците, които от години издържат губещата авиокомпания. Сега бъдещето ѝ е несигурно.

Въпреки загубите си и растящата конкуренция от бюджетни превозвачи като SpiceJet и IndiGo, Air India все още е голям играч на пазара, който се очаква да бъде третият най-голям до 2026.

Евентуалните купувачи най-вероятно са се отказали заради огромния дълг на компанията - над седем милиарда долара. Държавата настояваше новият собственик да поеме пет милиарда долара. Очаква се през следващите две години дългът да се увеличи с още два милиарда долара.

Някои от условията също успяха да откажат компаниите с интерес. IndiGo искаше само международните операции - възможност, която не бе дадена от правителството. Забрана имаше и за сливане на бизнеса на Air India. А чуждестранните купувачи трябваше да имат местен партньор, тъй като регулациите забраняват притежанието на чуждестранни лица на повече от 49% от авиокомпания.