Германският концерн Siemens AG, най-големият промишлен конгломерат в Европа, планира да продаде през тази година своето поделение Flender GmbH - един от водещите производители на задвижваща техника в света. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои информирани източници.

Според източниците на агенцията потенциалните инвеститори вече са проявили интерес към Flender, включително няколко китайски компании и фондове за частен капитал. Преговорите са на ранен етап и няма сигурност, че те ще доведат до сделка. Официалният процес на продажба на бизнес се очаква да започне по-късно тази година.

Siemens може да получи повече от 1 милиард евро за Flender, посочва запознат със ситуацията. Продажбата е в съответствие със стратегията на главния изпълнителен директор на концерна Джо Кезер, която предвижда намаляване на портфейла от активи на конгломерата и фокуса й върху ключови промишлени операции.

Siemens и Alstom създават европейски гигант в ж.п. индустрията

Германия и Франция създават европейски гигант в ж.п. индустрията

Той ще се конкурира с китайския гигант CRRC

Освен това Siemens планира да продаде бизнеса си за производството на диагностично медицинско оборудване и също така работи за интегриране на своите железопътни активи с дейността на френската компания Alstom, припомня Интерфакс.

Миналата година Siemens обяви намерението си да реорганизира Flender, като запази този бизнес като отделна компания в рамките на конгломерата. Flender разполага с 8 производствени завода, с над 6000 служители в целия свят.

Siemens купи Flender през 2005 г. от Citigroup Inc. за 1,2 милиарда евро. Продукцията на Flender, се използва в редица отрасли на тежката индустрия, както и редица други производства.